Zum Inhalt springen
Bundesgemeinschaft für deutsch-niederländische Zusammenarbeit

Zur rechten Zeit – Wider die Rückkehr des Nationalismus

Boekpresentatie en gesprek met Norbert Frei en Christina Morina

In heel Europa keert het nationalisme terug – ook in Duitsland. Hoe kon het zo ver komen? Het boek Zur rechten Zeit – Wider die Rückkehr des Nationalismus analyseert de ontwikkelingen in Duitsland vanuit historisch perspectief en legt uit wat de uitdagingen zijn. Boekpresentatie en gesprek met de auteurs Norbert Frei en Christina Morina (DIA).

Het verlangen naar een "conservatieve revolutie" loopt als een rode draad door de hele Duitse naoorloogse geschiedenis. Steeds daagden nationaalconservatieven en rechtsradicalen de liberale democratie uit. Maar sinds de "vluchtelingencrisis" hebben hun argumenten enorm aan kracht gewonnen: veel posities van Nieuwrechts, de rechtspopulistische AfD en de anti-islambeweging Pegida zijn in het midden van de samenleving aangekomen. En de wens naar een intacte geschiedenis steekt de verhitte sfeer verder op. Hoe was deze ontwikkeling mogelijk in een Duitse samenleving, die haar geschiedenis met dictatuur, nationaalsocialisme, oorlog en holocaust toch zo voorbeeldig leek te hebben verwerkt? Met hun boek Zur rechten Zeit leggen de auteurs Norbert Frei, Franka Maubach, Christina Morina en Maik Tändler uit, hoe het zo ver is gekomen – en wat er op het spel staat. Zij belichten, van 1945 tot heden, de lange nageschiedenis van het nationaalsocialisme en de maatschappelijke uiteenzetting met het verleden, alsook de ontwikkelingen omtrent het rechtsradicalisme.

Norbert Frei is één van de meest gerenommeerde Duitse wetenschappers op het gebied van het Derde Rijk en zijn nalatenschap een het naoorlogse Duitsland en Europa. Hij is hoogleraar nieuwe geschiedenis aan de Friedrich-Schiller-Universität Jena en directeur van het Jena Center 20th Century History. Frei heeft veel publicaties op zijn naam staan, waaronder Geschichte der Juden in Deutschland von 1945 bis zur Gegenwart (met Michael Brenner, 2012), 1945 und wir – Das Dritte Reich im Bewußtsein der Deutschen (2005) en Vergangenheitspolitik – Die Anfänge der Bundesrepublik und die NS-Vergangenheit (1996).

Christina Morina studeerde geschiedenis en politicologie aan de universiteit van Leipzig, Ohio en Maryland en promoveerde in 2007 op een proefschrift over de Russische veldtocht in de Duits-Duitse herdenkingscultuur. Ze doceerde Neuere und Neueste Geschichte aan de Friedrich-Schiller-Universität Jena en is sinds 2015 DAAD Visiting Assistant Professor aan het Duitsland Instituut Amsterdam. In 2017 verscheen Morina's boek Die Erfindung des Marxismus. Onder haar redactie verschenen daarnaast Das 20. Jahrhundert erzählen: Zeiterfahrung und Zeiterforschung im geteilten Deutschland (2016, met Franka Maubach) en Probing the Limits of Categorization – The Bystander in Holocaust History (2018, met Krijn Thijs).

Voertaal: Duits
Toegang: € 5,00,  met korting: € 3,00, studenten/met Goethe-Pass: gratis

Een event van Goethe Institut Niederlande en Duitsland Instituut Amsterdam.